Chrońmy pszczoły – apel do rolników 2019
Chrońmy pszczoły – apel do rolników
Zbliżające się rozpoczęcie sezonu wegetacyjnego i związana z nim intensyfikacja prac polowych, w tym wykonywanie prac chemizacyjnych w rolnictwie, wiąże się z pojawieniem niebezpieczeństwa wystąpienia zatruć zapylaczy, w tym pszczoły miodnej.
Obecność zapylaczy w środowisku rolniczym wiąże się wyłącznie z pozytywnym oddziaływaniem tych owadów na plonowanie roślin. Prawidłowe zapylenie powoduje nie tylko wzrost uzyskanego plonu ale także przyczynia się do wzrostu parametrów jakościowych. Przy pełnym i prawidłowym zapyleniu roślin zwyżka plonu, w porównaniu z plonem przeciętnym wynosi w zależności od rośliny od 20 do 80 %.
Przy planowaniu i wykonywaniu zabiegów konieczne jest uwzględnienie działań zabezpieczających ochronę nie tylko pszczoły miodnej, ale także dziko żyjących zapylaczy i innych pożytecznych owadów.
W celu uniknięcia i niedopuszczenia do zatrucia pszczół i innych zapylaczy należy:
-
stosować środki ochrony roślin w taki sposób, aby nie stwarzać zagrożenia dla zdrowia ludzi, zwierząt i środowiska, w tym przeciwdziałać zniesieniu środków ochrony roślin na obszary i obiekty nie będące celem zabiegu z zastosowaniem tych środków;
-
stosować wyłącznie środki ochrony roślin dopuszczone do obrotu;
-
przestrzegać zapisów zawartych w etykiecie środka ochrony roślin;
-
przestrzegać okresów prewencji;
-
dobierać środki selektywne, nietoksyczne dla pszczół lub o krótkim okresie prewencji;
-
zabiegi z użyciem środków ochrony roślin wykonywać poza okresem aktywności pszczół np. wieczorem, po zakończeniu oblotu upraw;
-
zachować odpowiednią odległość od pasiek (minimum 20 m);
-
informować właścicieli pasiek o planowanych zabiegach ochrony roślin.
Ponadto należy pamiętać, że zabiegi z zastosowaniem środków ochrony roślin przeznaczonych dla użytkowników profesjonalnych mogą wykonywać osoby, które ukończyły szkolenie w zakresie stosowania środków ochrony roślin, przy użyciu opryskiwacza mającego aktualne badania potwierdzające jego sprawność techniczną.